okospark

A rendhagyó pihenőövezetet a kaposvári kórház üresen álló déli tömbjének rehabilitációja keretében alakították ki, egy 2,8 hektáros területen. A város első okosparkjának különlegessége, hogy olyan napelemfákat helyeztek ki, amelyek a közvilágítást, a vezeték nélküli internetet és a mobiltöltők energiaszükségletét is biztosítják. A park területén játszótér, kondipark, kereskedelmi és szolgáltatóegységek, illetve tó és szökőkutak is helyet kaptak. Berendezései között számos olyan eszközt találni, amely okoskészülékekkel aktiválva virtuális élményt biztosít a látogatónak. A fejlesztést vizuálisan is vonzóvá szerették volna tenni, így a projektfelelős kérésére kidolgoztam a dekorálandó felületek nyomdakész grafikai anyagait.

A park kiemelt missziója az ismeretterjesztés, a helyi élővilág bemutatása. Ennek fő eszközei az úgynevezett tájkockák, melyek az erdők, mezők, vizek, valamint a városok jelentette életterek jellegzetességeit prezentálják a bennük felhelyezett tablókon. Az egyes élőhelytípusokat a kockák külső burkolatán elhelyezett ikonok jelzik.

A park egyéb információs tábláit a Kiss Miklós által megálmodott kaposvári városarculat színeinek és betűtípusainak használatával terveztem meg. Az ott használt piktogramokat ugyanabban az arányrendszerben rajzoltam meg, amelyet Miklós a városi nagyarculat signage-rendszerénél alkalmazott. Mindig  nagy kihívás egy másik tervező által lefektetett szabályok alapján dolgozni, de Miklós folyamatos szakmai kontrollja biztosított afelől, hogy ezt a munkát megfelelő minőségben végezhessem el.

Fotók: Pintér Rómeó